Drvo je već stotinama godina pouzdan građevinski materijal. Međutim, s industrijskom revolucijom u 19. stoljeću i s njom povezanim prijelazom s individualne obrtničke proizvodnje na masovnu industrijsku proizvodnju, drvo su potisnuli novi građevinski materijali masovne proizvodnje. Nakon toga gradnja drvom dugo je vremena preživljavala samo kao segment. U međuvremenu je način gradnje drvom ponovno u usponu. Udio gradnje drvom kontinuirano raste. Ne samo da se sve više privatnih investitora odlučuje za drvo kao građevinski materijal u gradnji svoje kuće za jednu ili dvije obitelji, već se značajno povećanje bilježi prije svega kod gradnje višekatnica. Također se i nestambene zgrade, kao što su dječji vrtići, škole, domovi ili čak uredske zgrade u međuvremenu izvode s drvenim konstrukcijama. Kod podizanja katova gradnja drvom prvenstveno pruža statičke prednosti. Kod višekatne gradnje sve je zastupljeniji hibridni način gradnje te se pri tome ciljano koriste prednosti masivne gradnje i gradnje drvom:
 
Sa svojstvima materijala i obrade, koja su vrlo slična onima kod gradnje drvom, te brzom obradom fermacell® gips vlaknaste ploče dopunjuju prednosti drva kao građevinskog materijala te, osim toga, daju odlučujuće argumente u usporedbi s drugim građevinskim materijalima, kao što su primjerice drvene ploče.  

Ekonomično
Većina primjena kod gradnje drvom može biti izvedena samo s jednim jedinim tipom ploče. fermacell® gips vlaknaste ploče univerzalno su primjenjive kao građevinske ploče, protupožarne ploče i ploče za vlažne prostore te također i za zidne i za stropne konstrukcije. Pri tome je jednoslojna oplata potpuno dovoljna za većinu zahtjeva – također i na području protupožarne zaštite. Jer zahvaljujući specijalnom postupku izrade kod kojeg se reciklirana papirnata vlakna pod visokim tlakom prešaju s gipsom i vodom, ove su ploče posebno stabilne i opteretive. Pored toga, obrada jednog jedinog tipa ploča kod jednoslojne oplate čini primjenu fermacell® gips-vlaknastih ploča posebno ekonomičnom. Mala potrošnja materijala značajno smanjuje troškove i osigurava kraće vrijeme obrade.

Izrada unaprijed
Pojedinačni sastavni dijelovi se brzo i neovisno o vremenskim prilikama izrađuju unaprijed u idealnim uvjetima, što osigurava visoku kvalitetu  sastavnih dijelova, omogućuje planiranje, odnosno montažu u točnom roku te jamči kratko vrijeme gradnje. Pri tome kod montaže fermacell® gips-vlaknastih ploča nije potrebno uračunati vrijeme aklimatizacije od nekoliko dana. Štoviše,  moguće ih je obraditi odmah nakon dostave, bez vremenskih gubitaka. To ubrzava kompletnu izradu unaprijed i zahtijeva manje prostora za skladištenje. Na taj se način brzo oslobađa mjesto za nove projekte i povećava ekonomičnost.


 

Pregled Vaših prednosti s fermacell® suhom gradnjom

  • Jednostavna montaža
  • Sigurna zaštita od požara
  • Pruža osjećaj ugodnosti u prostoriji
  • Stabilno i otporno na opterećenja
  • Izvrsna zvučna izolacija
  • Ekonomičnost pri ugradnji gotovih elemenata

Statika

Zbog svoje visoke stabilnosti, fermacell® gips vlaknaste ploče mogu se koristiti kao nosivi element za oblogu i oblaganje građevinskih elemenata.
 

Sigurnost od potresa

fermacell® gips vlaknaste ploče su stabilne - čak i prilikom potresa i mogu se koristiti u svim potresnim područjima za izgradnju jednokatnih i višekatnih zgrada u drvenoj gradnji. Odgovarajuća prikladnost područja dokazana je opsežnim studijama na raznim europskim institutima.
 

Zvučna izolacija

Konstrukcije koje su već obložene jednim slojem gipsvlaknastom  fermacell® pločom postižu bolje vrijednosti zvučne izolacije od, na primjer, konstrukcija koje su u dva sloja obložene pločama na bazi drveta. Razni instituti za ispitivanje potvrdili su izvrsna svojstva zvučne izolacije fermacell®.
 

Zaštita od požara

fermacell® gipsvlaknaste ploče u drvenoj gradnji pružaju veću sigurnost u slučaju požara također je na sigurnoj strani u slučaju požara. One su klasificirane kao nezapaljive u skladu sa zahtjevima građevinskog materijala klase A2 i na taj način nude pouzdanu i visoku zaštitu od požara.


 

Zdrava klima u zatvorenom prostoru

Kao prirodni građevinski materijal, drvo pridonosi ugodnoj sobnoj klimi. Gipsvlaknaste ploče fermacell® nadopunjuju ova svojstva reguliranjem vlažnosti zraka i temperature. Budući da se za proizvodnju gipsvlaknastih ploča fermacell® koriste samo prirodni materijali bez aditiva i ljepila, oni ne sadrže nikakve tvari koje su opasne za zdravlje, n primjer  formaldehid. Dokazano je da su praktički bez emisija.

Ova pozitivna svojstva građevinske biologije za gipsvlaknaste ploče fermacell® potvrđuje Institut za biologiju zgrada u Rosenheimu s IBR pečatom odobrenja i renomirani ekološki institut u Kölnu dodjelom certifikata „Proizvod s niskim emisijama“.


 

Fermacell gips vlaknaste ploče

jaki razlozi za upotrebu u drvenoj gradnji

×