Gips vlaknaste ploče fermacell® – dodana vrijednost za višekatnice

Do prije samo nekoliko godina, gradnja drvene kuće još se uvijek smatrala egzotičnom. U međuvremenu se pročulo o prednostima načina takve gradnje. Pored ekoloških aspekata su prije svega prednosti kao što su visok stupanj prefabrikacije, kratko vrijeme izgradnje, velika fleksibilnost u planiranju i izvedbi kao i pouzdani rokovi završetka radova oslobodili drvenu gradnju od svojeg postojanja kao sporednog igrača. Višekatna drvena gradnja gradskih kuća danas također više nije rijetkost.

Ovaj razvoj potaknut je činjenicom da je smjernica MBO 2002 [3] omogućila izgradnju drvenih zgrada do pet katova (klasa zgrade 4).Gips vlaknaste ploče fermacell® pomažu vam u izgradnji višekatnih drvenih zgrada na siguran i ekonomičan način.

Pregled vaših prednosti uz fermacell®

  • Jednostavna montaža
  • Pouzdana zaštita od požara
  • Stabilno i otporno
  • Najbolja klima u prostoriji


Kratko vrijeme izgradnje

Sa sličnim svojstvima materijala i obrade, gips vlaknaste ploče fermacell® nadopunjuju prednosti drvene gradnje. Istovremeno osvajaju bodove i prednostima suhog načina gradnje. Obrada je brza i jednostavna. Budući da dodatna vlaga ne ulazi u konstrukciju, naknadni radovi mogu započeti odmah nakon postavljanja elemenata. Prefabrikacija pojedinačnih komponenti neovisna o vremenskim prilikama u idealnim uvjetima također osigurava visoku kvalitetu, dok tanke zidne konstrukcije s visokom toplinskom izolacijom osiguravaju idealno iskorištavanje prostora.


Pouzdana zaštita od požara

Mnoge predrasude prema višekatnoj drvenoj gradnji odnose se na zaštitu od požara. Međutim, ako se pravilno planira i izvede, nema značajnih razlika u odnosu na razinu protupožarne sigurnosti masivnih zgrada ili lakih čeličnih konstrukcija. Njemačka smjernica MBO propisuje da nosivi i podupirući zidovi te podupirači od drva moraju biti obloženi protupožarnom oblogom od nezapaljivih građevinskih materijala koja je učinkovita sa svih strana. U slučaju požara na zgradi, drvene konstrukcijske komponente trebaju biti najmanje 60 minuta zaštićene od vatre (kriterij oblaganja K2 60). Sa gips vlaknastim pločama fermacell® ispunjavate zahtjeve: Klasificirane su u skladu s normom EN 13501 kao negorivi građevinski materijal klase građevinskog materijala A2 i, ovisno o konstrukciji, jamče zaštitu od požara do klase zaštite od požara EI 120. Robna marka fermacell® ima i opće potvrde o pregledu građevinskog nadzora za kriterij oblaganja K2 60 u višekatnoj drvenoj gradnji i nadogradnji.


Izvrsna zvučna izolacija

Predrasude da drvene zgrade nemaju dovoljnu zvučnu izolaciju također su prošlost sa gips vlaknastim pločama fermacell®. To je zato što već konstrukcije obložene jednim slojem ploča postižu bolje vrijednosti zvučne izolacije od, primjerice, konstrukcija obloženih u dva sloja drvenim pločama. Ako se pravilno izvede, mogu se ispuniti čak i povećani zahtjevi za zaštitu od buke. Uz to su različite ispitne ustanove potvrdile izvrsna svojstva zvučne izolacije gips vlaknaste ploče fermacell®.


Najbolja sigurnost u slučaju potresa

Čak i kod višekatne drvene gradnje, zgrade moraju biti projektirane tako da budu otporne na potres. Gips vlaknaste ploče fermacell® mogu se upotrebljavati u svim područjima sklonima potresu za gradnju jednokatnih i višekatnih zgrada u načinu gradnje s drvenim panelima. Odgovarajuća prikladnost područja dokazana je u opsežnim ispitivanjima na raznim europskim institutima.


Izvanredna statika

Nosive konstrukcije od drvenih okvira obložene gips vlaknastim pločama fermacell® osiguravaju izvanrednu stabilnost. Naše konstrukcijske ploče imaju visoku mehaničku čvrstoću, što im omogućuje da se upotrebljavaju kao zidne ploče za učvršćivanje drvenih zgrada.


Optimalna klima u prostoriji

Kao i drvo, gips vlaknaste ploče fermacell® imaju svojstvo pozitivnog utjecaja na vlažnost zraka u prostoriji. Na taj način odlučujuće pridonose zdravoj životnoj klimi i visokoj kvaliteti življenja, tim više što su dokazano praktički bez emisija i ne sadrže tvari štetne po zdravlje. 

Proizvodi i usluge fermacell®

×