fermacell podni sustavi – za čvrsto tlo pod nogama

Bolji izbor
Suhi estrih sve više dobiva na značenju kao rješenje za pod. Područje njegove primjene dugo je vremena bilo ograničeno uglavnom na modernizaciju. Uz ekonomski povoljne troškove, estrih je omogućio očuvanje mnogih stropova s drvenim gredama u starim zgradama uz istovremeno osiguranje moderne udobnosti poda. U međuvremenu su fermacell® gips vlaknasti estrih elementi sve više zastupljeni također i u novogradnji, kako kod masivnih konstrukcija i izvedbi s čeličnom potkonstrukcijom, tako i kod drvenih konstrukcija. Pri tome u usporedbi s mokrim estrisima pobjeđuju argumentima kao što su:
 • suha ugradnja bez dodatnog unosa vlage,
 • mala visina izvedbe,    
 • ekonomična i brza obrada,
 • trenutna prohodnost i spremnost za polaganje podnih obloga,
 • visoka opteretivost,
 • relativno mala vlastita težina,
 • dobra zvučna izolacija unatoč maloj masi.

Također ih je moguće koristiti i u slučajevima kada postoje povećani zahtjevi na protupožarnu zaštitu. Zbog svoje visoke opteretivosti prikladni su ne samo za stambeno područje, već također i za gradnju ureda i upravnih zgrada.

Estrih elementi
fermacell® gips vlaknasti estrih elementi sastoje se od dvije tvornički zalijepljene Fermacell ploče debljine 10 mm ili 12,5 mm, formata 150 x 50 cm. Stepenasti utor širine 5 cm sa svih strana, u kombinaciji s praktičnim formatom i malom težinom, osigurava brzu i jednostavnu obradu. Ovisno o zahtjevu, dostupni su fermacell® gips vlaknasti estrih elementi bez izolacijskog materijala ili kao povezani elementi s kaširanjem na naličju.
 
Razne obloge različitih debljina omogućuju široki spektar primjene. Tako su za učinkovitu toplinsku izolaciju na raspolaganju estrih elementi s oblogom od tvrde polistirolne pjene debljine 20, odnosno 30 mm ili ekstrudirane tvrde pjene debljine 60 mm. Za smanjenje zračne buke i buke od koraka, kao i za povećanje protupožarne zaštite u ponudi su elementi s izolacijom od drvene vlaknatice debljine 10 mm ili komprimirane mineralne vune debljine 10 mm.

 
 
 
Sredstva za nasipanje
Za polaganje fermacell® gips-vlaknastih estrih elemenata općenito je potrebna ravna podloga.
 • Male visine u području od 0 do 20 mm moguće je izjednačiti fermacell™ masom za niveliranje podova oplemenjenom plastikom.
 • Uz pomoć fermacell™ mase za izravnavanje podova moguće je izvesti potpuno ravnu površinu do maksimalne visine nasipanja 100 mm.
 • fermacell™ saćasti izolacijski sustav razvijen je specijalno za tehnička zvučno-izolacijska ojačanja stropova s drvenim gredama kod sanacije i novogradnje.
 • Uz pomoć fermacell® veznog sredstva za nasipanje moguće je izravnati razlike u visini do 2000 mm. Zbog svoje velike čvrstoće, otpornosti na vodu i male težine ovo je sredstvo prikladno za primjenu u javnim objektima, školama ili mokrim prostorima te se može nanositi na stropove s drvenim gredama, stropove sa svodovima i stropove s čeličnim trapezima.
 • fermacell™ nasip za toplinsku izolaciju dopunjava Fermacell program sredstava za nasipanje. Ovo je sredstvo odlično za potpunu toplinsku izolaciju šupljina, koje se često pojavljuju, primjerice, u stropovima s drvenim gredama, krovovima i kosim krovovima ili zidovima s potkonstrukcijom.

Ovisno o vrsti sredstva za nasipanje, njihovom je primjenom također moguće ispuniti i zahtjeve na izolaciju buke od hodanja, toplinsku izolaciju i protupožarne zahtjeve.
 

Specijalna rješenja: Podno grijanje

Kod primjene fermacell® gips-vlaknastih estrih elemenata gotovo da nema ograničenja. Moguće ih je koristiti i kod ugradnje podnog grijanja. Prikladni su za uobičajene sustave grijanja s toplom vodom, kao i za odabrane sustave električnog podnog grijanja.

Element za tavane i podrumske stropove
Kroz tavane kod neizoliranih i negrijanih potkrovlja gubi se puno topline. Jednostavna, za izvedbu nekomplicirana i cijenom relativno povoljna mjera za smanjenje potrošnje energije je izolacija stropa zadnje etaže. Uz pomoć fermacell® tavanskog izolacijskog elementa N+F ispunjavaju se visoki energetski zahtjevi na izolaciju najviše etaže uz posebno male visine izvedbe. Uštedi energije također doprinosi i izolacijski element za podrumske stropove N+F

Video podni sustavi

Prednosti fermacell™ podnih sustava u odnosu na mokre estrihe

Video obrade : Brzo i jednostavno uz fermacell®

Prednosti fermacell®sustava suhog estriha

×