Povijest

Ideja da se proizvede posebno stabilna i kvalitetna građevinska ploča koja se dobiva od mješavine gipsa i papirnih vlakana, veže se vodom i zatim se preša pod visokim tlakom, suši, brusi i impregnira, omogućila je izradu visokokvalitetne gipsvlaknaste ploče za suhu gradnju koja dopušta dugi životni ciklus. 9. svibnja 1980. u točno 21.45 sati u Fermacell pogonu u Münchehofu iz plošne preše po prvi puta je izašla gipsvlaknasta ploča.

Seit über 30 Jahren steht FERMACELL für besondere Qualität.

fermacell kao marka industrijske robe već je više od 40 godina sinonim za kvalitetne građevinske materijale na području suhe gradnje. fermacell gipsvlaknaste ploče razvijene su 1971. godine i zatim uvedene na njemačko tržište. S iznenađujuće visokom poznatošću marke, fermacell je danas jedna od najpoznatijih marki građevinskih materijala te je gotovo sinonim za gipsvlaknaste ploče.

Proizvodnja i prodaja fermacell gipsvlaknastih ploča bili su do 2002. godine jedno od segmenata poslovanja grupe Fels iz Goslara. Nakon što je njih preuzela tvrtka Xella International GmbH, Duisburg, marka Fermacell danas pripada segmentu poslovanja tvrtke Fermacell GmbH.

2009. godine je naziv proizvoda proširen na naziv tvrtke, Fermacell GmbH označava poslovnu jedinici Suha gradnja grupe Xella. Isti naziv proizvoda i tvrtke podupire daljnju internacionalizaciju poduzeća. Naime, ime Fermacell također je etablirano i svuda u inozemstvu.

Promjenom tvrtke također se odustalo od zasebnog vođenja marke AESTUVER te je ona integrirana u glavnu marku poduzeća fermacell. Segment proizvoda protupožarne ploče i kabelske kanalice od sada se vodi pod nazivom proizvoda fermacell AESTUVER. Na taj način AESTUVER istovremeno jača kompetentnost fermacell-a na području zaštite od požara.

Svojim materijalima za ploče i proizvodima na području protupožarne zaštite, kao što su sustavi izolacije, protupožarne fuge i protupožarni premazi, AESTUVER označava posebni visokokvalitetni segment.

Područje fermacell proizvoda i dalje čine gipsvlaknaste ploče, estrih elementi, fermacell Powerpanel ploče za suhu gradnju s armaturom od staklenih vlakana i cementnim vezivom, program fermacell greenline kao i odgovarajući pribor.